Misverstanden over CO2-certificaten

Na de uitzending van Arjen Lubach staan CO₂-certificaten weer in de spotlight. En dan met name de CO₂-certificaten met bosprojecten.

Stelling: Fossiele CO₂ -uitstoot van autorijden en vliegen kan worden gecompenseerd met bomen planten.

𝐃𝐚𝐭 𝐢𝐬 𝐧𝐢𝐞𝐭 𝐜𝐨𝐫𝐫𝐞𝐜𝐭. Dat leggen we graag even uit. Zolang olie (=fossiele autobrandstof) diep in de grond zit, heeft het geen enkel effect op het klimaat. Pas als olie wordt opgepompt en verbrand komt het gas CO₂ (koolstof) vrij, dat schadelijk is voor het klimaat. Dit is het versterkte broeikaseffect, ons klimaatprobleem.

Een boom neemt tijdens het groeien CO₂ gas op uit de lucht en zet dit om in vast koolstof (hout). Gaat de boom dood (omhakken, omwaaien of vuur) dan verbrandt of verrot het hout en komt het koolstof weer als CO₂ gas in de lucht.

Dus door verbranding van olie wordt er continue koolstof (CO₂) in de lucht gebracht. Bomen halen deze koolstof tijdelijk uit de lucht, echter pas als bomen definitief onder de grond worden opgeslagen, wordt de CO₂ definitief verwijderd en wordt het broeikaseffect verminderd. En aangezien er bij bosprojecten niets is afgesproken over het definitief verwijderen van CO₂, draagt compensatie via bosaanplant dus niet bij aan een definitief beter klimaat.

Om de eigen uitstoot van fossiele CO₂ door autorijden of vliegen wèl correct te compenseren, moet je deze fossiele CO₂-uitstoot weer voor altijd uit de lucht halen of, en dat is nog beter, voorkom dit. Rij en vlieg nooit meer, of realistischer voor de meeste mensen, doe dit minder en zuiniger. En dat doet De Groene Garage door er voor te zorgen dat auto’s minder rolweerstand hebben met goed opgepompte banden. Daardoor gaan auto’s zuiniger rijden en stoten ze over dezelfde afstand minder CO₂ uit.

Door zuiniger te rijden hoeft er een paar procent minder olie te worden opgepompt en wordt dit ook niet verbrand. Bovendien: Deze CO₂-uitstootreductie vindt nu plaats, lokaal in Nederland en is definitief. Elke ton CO₂ die in ons project, waarbij automobilisten onze Slimme Bandenpompen gebruiken, niet is uitgestoten, komt nooit meer in de atmosfeer terecht. En hoeft er dus ook niet uitgehaald te worden. Dat is onze aanpak van het klimaatprobleem: Hier, nu en definitief bij de bron.

Dus wil je jouw eigen resterende CO₂-uitstoot betrouwbaar en op de juiste wijze compenseren om het klimaatprobleem te helpen aanpakken, dan kun je dat met onze Nederlandse CO₂-certificaten doen. Wij plaatsen dan extra Slimme Bandenpompen en kunnen daarmee het verbranden van honderden miljoenen liters autobrandstof definitief voorkomen.

Bekijk hier de uitzending van Arjen Lubach.

Rich text image

Saskia Sanderse

/

11/10/2024